Jediný česko-španělský výrobce olivového oleje sídlí u Prahy, Lozano Červenka nyní přichází s novinkami - Pražský patriot

Rodinnou firmu Lozano Červenka, která je jediným česko-španělským výrobcem olivového oleje, tvoří manželé Eva a Carlos Lozano a Evina sestra Lída. Eva a Lída Červenkovy pocházejí ze Středokluk, kde se nyní nachází také sídlo a obchůdek firmy.
 

Produkty firmy se dají koupit už i v Bille či v prodejnách se zdravou výživou. Kamenných obchodů, kde jsou výrobky k mání, najdete v Praze už mnoho. Jejich seznam je zde. Na vzestupu je také e-shop. Důležitým místem prodeje jsou nadále farmářské trhy na pravobřežní náplavce v Praze 2 a také na Vítězném náměstí v Praze 6.

„Pokud zavítáte na náš stánek, můžete ochutnat olej z nejnovější sklizně. Tak jako každý rok, i letos chutná náš extra panenský olivový olej trochu jinak než loni," vysvětluje Eva Lozano Červenková. S manželem vyrábí jednodruhové oleje Arbequina a Picual, nejnovější sklizeň se konala v prosinci a pochází z jejich hájů v Andalusii, oblasti Jaen.

 

„ Minulý rok olivovníkům moc nepřál: skoro nepřšelo, a proto byla sklizeň slabá a ceny olivového oleje u mnoha farmářů stoupaly. Na našich hájích se mizerné počasí nepodepsalo tak tragicky, a tak jsme ceny ponechali," dodává Carlos.

 

Olej je letos kyselejší, Arbequina má kyselost 0,27 % a Picual 0,19 %. „I tak je náš olivový olej daleko pod hranicí 0,8 %, která určuje, že je olej extra panenský. Navíc je aktuální sklizeň velmi bohatá na zdraví prospěšné polyfenoly," upřesňuje Eva.

A zatímco Lída vyhledává a domlouvá nová prodejní místa, Eva s Carlosem vymýšlejí, čím rozšířit už nyní bohatý sortiment olejů, oliv, oříšků a dalších pochutin. Tak vznikl i jejich úplně první kosmetický produkt: v květnu uvádějí na trh tělový olej ze svých oliv, respektive z extra panenského oleje odrůdy Picual, doplněného mošusovou růží.