F.A.Q.

Olivový olej Lozano Červenka
Často kladené otázky

1. V čem je náš olivový olej jedinečný?

Olivový Lozano Červenka je mimo jiné výjimečný rodinným česko-španělským zázemím, ve kterém vzniká. Firma v podstatě vznikla sňatkem dvou rodin a do výroby se postupně zapojila většina rodinných členů z obou stran. Navíc jde o extra panenský olivový olej nejvyšší kvality: nedochází k míšení odrůd oliv, ze kterých se lisuje, a proto má výraznou chuť. Vždy tak víte, z jakých oliv byl olej, který kupujete, vyrobený. Olej se navíc lisuje za studena ryze mechanickými procesy do jednoho dne od sklizení oliv a najdete na něm údaje o kyselosti i dalších vlastnostech.

2. Nabízíme i jiný než olivový olej?

Ne, firma Lozano Červenka vyrábí jen olivový olej. Díky specializovanému sortimentu se můžeme pečlivě věnovat dohledu nad výrobou oleje i péči o své olivovníky. Jsme malá rodinná firma a o svých produktech chceme mít perfektní přehled.

3. Jaké druhy olivového oleje nabízíme?

V současnosti nabízíme olivový olej z dvou odrůd: Picual (ostřejší) a Arbequina (jemnější). Od každé odrůdy máme navíc jeho filtrovanou a nefiltrovanou verzi, celkem u nás tedy dostanete čtyři různé olivové oleje.

4. Jaký je rozdíl mezi filtrovaným a nefiltrovaným olivovým olejem?

U nefiltrového oleje chybí proces finální filtrace přes síto, které zachytává ty nejjemnější kousky oliv. Zůstávají v něm tedy mikroskopické části oliv, které jsou vidět, je-li olej mírně ztuhlý. Chuťově je výraznější. Usazeninu někdy lidé považují za vadu a olej vyhodí, což je chyba.

5. Je rozdíl v použití filtrovaného a nefiltrovaného oleje?

Výrazné rozdíly v použití obou olejů nejsou, nedoporučuje se však smažit na nefiltrovaném oleje, jelikož se mohou připálit drobné kousky oliv. Nefiltrované oleje jsou díky své výrazné chuti, která při tepelné úpravě zaniká, doporučované především na studenou kuchyni.

6. Kde si můžu svou objednávku z e-shopu převzít osobně?

– Svou objednávku si můžete vyzvednout v Praze v Marmeládovně Hany Šindlerové – Marmelády s příběhem, Veletržní 71, Holešovice. pondělí a středa 9:00 – 15:00

– V naší prodejně ve Středoklukách na adrese Kladenská 4.

– Zboží vám také rádi připravíme na jakýkoliv farmářský trh, jejichž aktuální seznam najdete na našem webu.

 

7. Jaký je rozdíl mezi odrůdami oliv Picual a Arbequina?

Odrůda Picual, jak již název napovídá, je pikantní, výrazná a má jemný pepřový ocásek. Arbequina je alternativou pro ty, kteří mají raději jemné oleje: chutná mírně po zelených jablkách.

8. Jak se má olivový olej skladovat?

Nejlépe při pokojové teplotě. Pokud olej budete skladovat někde, kde je teplota nižší než přibližně 10 stupňů Celsia, ztuhne. Proto ho nedávejte do ledničky! Ztuhlý olej však neztrácí nic na své kvalitě a hned jak roztaje, můžete ho znovu vesele použít. Názory se liší na typ obalu, v němž by se měl olej uchovávat. Jedni říkají, že je důležité mít olej v čirém skle, aby šla vidět jeho barva. Jiní míní, že jedině v plechovkách či tmavém skle, jelikož světlo oleji škodí.

9. Proč používat olivový olej?

Olivový olej obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Pomáhá například hladinu cholesterolu v krvi, obsahuje řadu antioxidantů (vitaminy A, D, K, A) a minerály jako vápník či hořčík. V neposlední řadě se v něm vyskytují nenasycené mastné kyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit. Mnoho lidí olivový olej nejen požívá, ale také ho přidává do kosmetiky. Pomáhá totiž s růstem vlasů a nehtů a léči ekzémy či poranění kůže.