Nový olej je tu. Jak letos dopadla sklizeň?

Nový olej je tu. Jak letos dopadla sklizeň?

 

Pokud zavítáte na náš stánek, můžete ochutnat olej z nejnovější sklizně. Tak jako každý rok, i letos chutná náš extra panenský olivový olej trochu jinak než vloni. Vzhledem k tomu, že olivy nemícháme a oleje vyrábíme vždy z jediné odrůdy, vynikne v oleji každý chuťová nuance. Ať už jde o ostrý Picual, nebo jemnou Arbequinu.

 

Na sklizeň má vliv řada faktorů. Především počasí. Minulý rok olivovníkům moc nepřál: skoro nepršelo, a proto byla sklizeň slabá a ceny olivového oleje u mnoha farmářů stoupaly. Na našich hájích se mizerné počasí nepodepsalo tak tragicky, a tak jsme ceny ponechali. V chuti a kyselosti olivového oleje se však rozdíl projevil: olej je letos o něco kyselejší než vloni.

 

Arbequina má kyselost 0,27 % a Picual 0,19 %. Arbequina je krásně jemná, zatímco Picual si zachoval svůj charakteristický hořký ocásek. Kyselost je sice vyšší než minule, i tak je náš olivový olej daleko pod hranicí 0,8 %, která určuje, že je olej extra panenský. Navíc je aktuální sklizeň velmi bohatá na zdraví prospěšné polyfenoly.

 

A dobrá zpráva na závěr: v Andalusii už dlouho prší, a proto se pro příští rok očekává úrodná a skvělá sklizeň. Vypadá to, že nás počasí odmění za trpělivost s předešlou sklizní – už teď se těšíme, až vám zase dovezeme nové oleje.