Pomůže zevnitř i zvenku. Co dokáže olivový olej v kosmetice?

Už jste to určitě slyšeli – nejmocnější čarodějkou je příroda. A platí to i v případě kosmetiky. Čím dál tím víc lidí touží po přípravcích bez alkoholu, parfémů či parabenů. Není nic jednoduššího než zamířit do kuchyně, kde najdete možná víc elixírů krásy, než jste si mysleli. Třeba extra panenský olivový olej. Přinášíme vám pár tipů, na co ho používat.

Olivový olej patří hlavně do kuchyně, dobře poslouží ale i v koupelně. Výtažky z oliv jsou blahodárné a pomáhají tělu po několika stránkách. Najdete je v mnoha produktech, které běžně seženete v drogérii – od mýdel po šampony a tělová mléka. Procedury, kde hraje olivový olej hlavní nebo vedlejší roli, nabízejí lázně po celém světě. Nejúčinnější je ale olivový olej ve své ryzí podobě. Zvlášť, pokud je lisovaný za studena.

Své o tom ví třeba krásná herečka Sophie Lorenová, která používání olivového oleje dlouhodobě propaguje. Kombinuje ho se středomořskou dietou, přidává do koupelí a vtírá pravidelně do pokožky. Celý její příběh si můžete přečíst na Olive Oil Times, kde se také dočtete, že olivovému oleji podlehla i herečka Gwyneth Paltrow.

Není tedy od věci umývat olivovým olejem třeba vlasy. Smíchat ho můžete s vaječnými žloutky, medem, mlékem či citrónem, zabalit vlasy do igelitu a nechat působit zhruba dvacet minut. Důležité je směs dobře vymýt – pokud si chcete být jisti, že nebudou vlasy mastné, můžete je pak ještě jednou umýt klasickým šampónem. Cal Oreyová, která se výzkumu účinků oleje věnuje, doporučuje na závěr použít i běžný kondicionér. Vlasy jsou pak lesklejší, pevnější a méně se třepí.

Olivový olej pomáhá i na pleť. Nedoporučujeme jím nahrazovat klasický opalovací krém, protože nemá UV faktor, ale na noc se hodí. Potřít jím můžete i nehtová lůžka. Oreyová se olivovým olejem dokonce odličuje – smíchá jednu lžíci řepkového a olivového oleje, který si poradí s téměř jakýmkoliv líčidlem. Stejně tak jím nahrazuje pěnu na holení – smíchá jednu lžíci olivového oleje, půl šálku teplé vody a jednu lžíci jemného tekutého mýdla.

Stejně tak jde o účinného pomocníka v boji se suchými lokty, dlaněmi, chodidly či patami. Stačí je namočit do misky s vlažným olivovým olejem a opakovat podle potřeby. Účinek ještě posílíte, pokud přidáte ocet. Díky mastným kyselinám, vitaminu A a vitaminu E olivový olej pokožku vypne, zároveň působí protizánětlivě a umí pokožku zklidnit.

A co z toho všeho vyplývá? Olivovým olejem se vyplatí mazat jak zevnitř, tak zvenku.