Olivový olej na smažení a vaření – proč ne?

Na farmářských trzích se nás často ptáte, jestli náš olivový olej můžete používat i na vaření a smažení. A my říkáme: proč ne?

Olivový olej se ve středomořské kuchyni používá úplně na všechno: od čerstvých salátů až po těstoviny a masa. Španělé v podstatě ani neuvažují o tom, že by na tepelnou úpravu jídla používali jakýkoliv jiný olej. Olivová olej je totiž daleko zdravější než jakýkoliv jiný tuk, a tak není důvod, proč jím při vaření nenahradit máslo či slunečnicový olej. Budete ho navíc potřebovat méně než másla: platí, že jednu lžíci másla nahradí dvě a čtvrt lžičky olivového oleje.

Olivový olej má navíc jednu velkou výhodu: můžete ho opětovně použít, a to až pětkrát za sebou. Když na něm například osmahnete krevety, nebojte se zbytek oleje použít do salátů či k osmahnutí dalšího jídla. Chuť oliv navíc krásně splyne s chutí smaženého jídla a dodá mu šmrnc.

Platí, že extra panenský olivový olej se používá spíš na studenou kuchyni. Smažit na něm přijde mnoha gurmánům škoda. Ale když máte dobré maso, proč ho také neudělat na dobrém oleji? Můžete v něm i fritovat, jídlo pak dostane zlatohnědou barvu. Extra panenský olivový olej se hodí i na dezerty.

Pokud chcete obohatit svou kuchyni o jedinečnou chuť, naložte do olivového oleje bylinky. Stačí pár snítek rozmarýnu, bazalka, levandule či česnek. Jen pozor: olivový olej s naloženými bylinkami se rychleji kazí.

Olivovým olejem také můžete potřít všechno, co pečete. Zkuste při pečení potírat kuřecí a krůtí maso – uvidíte, že bude jemnější. Extra panenský olivový olej se také hodí na opékání ořechů. Stačí malé množství, díky kterému dostanou výraznější chuť.

Při vaření i smažení je však třeba dávat pozor, aby se z oleje nezačalo kouřit. Jakmile se objeví první dým, je něco špatně – jakmile olej překročí tzv. kouřový bod, musíte ho nahradit, mohou se totiž uvolňovat zdraví škodlivé volné radikály. Kouřový bod extra panenského olivového oleje se běžně pohybuje kolem 210 až 215 stupňů Celsia, což je víc než u mnoha jiných olejů – třeba nerafinovaného slunečnicového oleje, másla a některých řepkových olejů. Takto vysoké teploty při vaření navíc často ani nedosáhnete. Olivový olej navíc neobsahuje tolik tuků jako jiné oleje, a tak je jídlo, jejž na něm připravíte, zdravější. Rozhodně by se ale neměl mixovat s jiným typem olejů.

Extra panenský olivový olej je tedy naprosto rovnocenná surovina, na kterou se však při tepelné úpravě často zapomíná, a to i přes její nesporné výhody. Organizace International Olive Oil Council upozorňuje, že struktura olivového oleje neprochází při tepelné úpravě výraznější změnou, jak se u jiných olejů stává, a lépe si také drží svou nutričního hodnotu i zdravé látky – třeba antioxidanty.

Opatrně se ale musí nakládat s nefiltrovaným extra panenským olivovým olejem. Ten obsahuje mikroskopické části oliv, a tak není vhodné ho používat při vysokých teplotách – kousky oliv by se mohly připálit. Je však skvělý k závěrečnému dochucování pokrmů i na veškerou studenou kuchyni. Pokud tedy patříte mezi milovníky olivového oleje, pořiďte si jak ten filtrovaný, tak nefiltrovaný.

A na závěr malý tip: pokud chcete mít zaručeno, že olejem nebudete zbytečně plýtvat a bude na pokrmu rovnoměrně rozetřený, pořiďte si šikovný rozprašovač.

Zdroj: International Olive Oil Council, Cal Oreyová – Zázračná síla olivového oleje