Olivový olej jako lék

Olivový olej jako lék: od zdravého srdce po skvělou imunitu

Skvěle chutná, bezvadně si rozumí s téměř každým pokrmem a ještě je zdravý. Olivový olej vnímá řada odborníků nejen jako nezbytného pomocníka v kuchyni, ale i jako lék. Podívejme se, co je vlastně na olivovém oleji tak zázračné. A začněme srdcem.

Lék pro tepny

Nedávná španělská studie ukázala, že konzumace olivového oleje pomáhá při léčbě kardiovaskulárních chorob, snižuje krevní tlak a funguje také jako prevence srdečních onemocnění. Za blahodárné účinky mohou hlavně antioxidanty, které ve velkém počtu najdeme především v kvalitních extra panenských olivových olejích – například hydroxytyrosol, jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů.

Co víc, podle vědců pomáhá olivový olej udržet tepenní stěny silné a pružné. Pokud začnou tepny tuhnout, může dojít k infarktu či křeči. Olivový olej bohatý na polyfenoly rovněž zmenšuje nebezpečí vzniku nádorových onemocnění v pozdějším věku.

Jiné výzkumy zase popisují, jak čtyři lžíce olivového oleje denně výrazně pomáhají udržet zdravou hladinu cholesterolu s ní i správné fungování srdce – ideálně v kombinaci se středomořskou dietou. Za studena lisovaný olivový olej totiž obsahuje zdravé lipidy, které nezatěžují metabolismus. Prospěšné esenciální mastné kyseliny, třeba kyselinu omega-3, najdete také v rybách a vejcích. Samozřejmě ale platí, že bez vhodné doplňující stravy, odpočinku a dostatku pohybu olivový olej naprosté zázraky nedokáže.

Olej a ocet jako nejlepší přátelé

Milovnice gastronomie Cal Oreyová, která o olivovém oleji dokonce sepsala celou knihu, extra panenský olivový olej vyzdvihuje po všech stránkách. Doporučuje ho třeba v kombinaci s octem: tato směs má totiž antiseptické účinky a podporuje imunitu. Jablečný ocet prý navíc pomáhá spalovat tuky – podle doktorky Gittlemanové, kterou Oreyová cituje, totiž vyrovnává hladinu draslíku a sodíku v těle.

Vitamin E, který olivový olej obsahuje, vám zase pomůže zpomalit proces stárnutí a vitamin A působí blahodárně na vlasy – právě jeho nedostatek stojí někdy za vypadáváním kštice.

Tekuté zlato bojuje nejen proti srdečním chorobám, ale také cukrovce, a to hlavně druhého typu. Proč? Olivový olej zpomaluje vstřebávání cukrů do krve, a tím snižuje rychlost vylučování inzulinu. Zároveň je i účinným pomocníkem při hubnutí – stačí jím nahradit živočišné tuky. Umí potlačit chuť k jídlu a zároveň dodat dostatek energie. Uvolňuje totiž hormon cholecystokin, který dává mozku signál, že je tělo syté. Ale všeho s mírou: každá lžíce olivového oleje obsahuje zhruba 120 kalorií a 14g tuků, půllitr byste tedy denně vypít rozhodně neměli. Jedna lžíce bohatě stačí.

Olivový olej můžete navíc užívat nejen vnitřně, ale i jako kosmetického pomocníka. O tom zase ale někdy jindy. A resumé na závěr? Pokuste se margarín a máslo nahradit olivovým olejem, ideálně tím extra panenským. Jak dokazují výše uvedené studie, vaše tělo vám poděkuje.