Jezte vyváženě a nebudete mít chuť na sladké, říká fitness trenérka Zuzana Hajduková

 

Drastická dieta po Vánocích? Nesmysl. Nedržte hladovku, ale změňte celý životní styl a naučte se vnímat své tělo, radí fitness trenérka a výživová poradkyně Zuzana Hajduková. Pomoct vám může třeba vyvážená středomořská strava.

 

 

 

Pracujete jako trenérka a výživová poradkyně. Jak se z obyčejné návštěvnice fitka stane profesionální sportovkyně?

 

Se sportem jsem začala sama. Nejprve jsem chodila na skupinové lekce spinningu jako většina lidí. Po pár letech jsem začala učit jumping, postupně jsem přidávala další druhy skupinových cvičení – TRX systém a body styling. Dnes aktivně předcvičuji jumping a živé lekce body rock na www.onlinefitness.cz. Tři roky jsem závodila v kulturistice v kategorii Bikini fitness. Sport se stal mojí každodenní součástí a naplňuje mé dny.

 

 

Co pro vás znamená zdravý životní styl?

 

Zdravý životní styl je pro mě celoživotní cesta. Stal se součástí mého života. Automaticky nakupuji zdravé potraviny, jím vyvážená jídla. Naučila jsem se vnímat své tělo, naučila jsem se ho poslouchat a pracovat s ním. Ale také se pořád učím. Učení je celoživotní cesta tak jako zdravý životní styl.

 

 

V souvislosti se zdravým životním stylem se často mluví o středomořské kuchyni. Je opravdu tak prospěšná?

 

Můžu ji jen doporučit. Je bohatá na různé druhy ryb, mořských živočichů, olivový olej, zeleninu, luštěniny, ovoce, ořechy, semena, koření a bylinky. No, nezní to krásně a chutně?

 

Na co všechno používáte olivový olej? Vaříte na něm?

 

Olivový olej používám na vaření i do studené kuchyně. Preferuji velmi kvalitní olivové oleje.

 

Jak by se měl skládat optimální jídelníček? A jakou roli v něm hraje pohyb?

 

Každý z nás je jiný, je to individuální. Nikdy na dvě osoby nenapasujete stejný jídelníček. Optimální jídelníček je ten, který uděláte na míru jednomu člověku.

 

Můžeme při stravování přesto dodržovat nějaká obecná pravidla?

 

Za prvé vyváženou stravu. Tedy že člověk může jíst v podstatě cokoli, jen musí vědět, na jaké  potraviny sáhnout. Doporučuji dávat přednost čerstvým potravinám, vyhýbat se potravinám průmyslově zpracovaným, zkoušet si vyrábět různé potraviny doma a naučit se hledat kvalitní zdroje potravin. Platí, že je dobré sáhnout po domácích a farmářských výrobcích či bio výrobcích a naučit se rozumět potravinám.

 

Za druhé je nezbytné jíst s mírou. Tedy nepřejídat se. Naučit se vnímat své tělo. Umět poznat, kdy mám hlad, nebo jen chuť. S vyváženou stravou souvisí chutě na jídlo. Pokud jíme vyváženou stravu, nestává se, že by měl člověk chutě na slané nebo sladké věci. Samozřejmě sem tam si každý dopřeje i méně zdravé potraviny, není na tom nic špatného. Jen si musíme uvědomit, že stravovat se vyváženě a zdravě je celoživotní cesta, není to jen na pár dnů, týdnů nebo měsíců.

 

Jak moc by se při zdravém životním stylu měly zohledňovat genetické predispozice? Někdo například tvrdí, že má těžké kosti, špatnou štítnou žlázu a podobně. Jak v takových případech postupovat při tvorbě jídelníčku?

 

Genetika jen částečně ovlivňuje, jak vypadáme. Někdo může mít těžší kosti, někdo může být hubený, hodně jíst, a přesto nikdy nepřibere, někdo se podívá na jídlo a jen pohledem na něj mu naskáčou kilogramy navíc. To všechno je pravda. Musíme se naučit se svým tělem pracovat. I nemoci, které máme vrozené, nebo které získáme během svého života, se dají správnou stravou zmírnit nebo zcela odstranit. Výmluvy neexistují. Lidé mají buď málo cílevědomosti, nebo nemají ten správný hnací motor. Pokud jsme sami se sebou nespokojení, musíme s tím něco udělat jen my sami, nikdo jiný to za nás neudělá.  A tohle snažení právě někdy hodně bolí. Proto je nutné při tvorbě jídelníčku postupovat individuálně, popovídat si, poznat dotyčného, a poté se dá tvořit jídelníček na míru.

 

Jak vypadá správná snídaně, oběd a večeře?

 

Možná se budu opakovat, ale vyváženě. Lidé by měli obecně vědět, že existují tři makrosložky:  tuky, sacharidy a bílkoviny. Měli by také znát, které potraviny patří do těchto tří makrosložek, a pak je jednoduché seskládat si jídelníček na celý den. Každý máme jiné chutě, někdo preferuje sladké snídaně, někdo slané. Znám lidi, kteří dokonce mívají sladké večeře. Ano, proč ne, může to tak být. Jen je třeba vědět, co jíst, kolik toho sníst a jaké zdroje potravin hledat.

 

Z vašeho Instagramu vyplývá, že hodně snídáte mandle. Můžete vysvětlit, proč jsou mandle prospěšné?

 

Ořechy a semínka miluji obecně. Jsou zdrojem velmi zdravých tuků v různých poměrech, a to podle toho, o jaké ořechy a semínka se jedná. I když jsou to zdroje zdravých tuků, je třeba        s nimi zacházet opatrně, tedy s mírou. Mandle mám ráda, protože jsou jediné ze všech ořechů zásadotvorné. Ostatní ořechy jsou kyselinotvorné. A jak je obecně známo, tělo by mělo přijímat více zásadotvorných potravin.

 

Mandle jsou také výborným zdrojem bílkovin, vápníku, železa, hořčíku, zinku, manganu, vitamínu E a omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin.

 

Nevšimli jsme si, že byste někdy sdílela maso.

 

Jsem vegetariánka. Maso nejím už přes 10 let. Z živočišných bílkovin jím jen ryby a vejce. Nejím žádné kravské sýry, výrobky z nich a nepiju kravské mléko. Preferuji rostlinnou stravu. Proto můj jídelníček z 90 % tvoří rostlinná strava.

 

Takže jste trochu vegetariánka, trochu veganka.

 

Vloni jsem si na sedm měsíců zkusila být zcela vegankou. Chtěla jsem si odpočinout od živočišné stravy. Tři závodní sezóny jsem se věnovala kulturistice v kategorii Bikiny fitness a živočišné stravy v podobě ryb a vajec jsem měla dost. Potřebovala jsem si udělat pauzu, najít další jiné chutě a velmi mi to pomohlo. V prosinci jsem se k rybám a vejcím vrátila. Přesto pořád zůstávám z velké části u rostlinné stravy, která mi naprosto vyhovuje.

 

Dá se vydržet bez proteinů?

 

Myslím, že ne. Protein by měl fungovat jako doplněk stravy. Já proteiny ve svém jídelníčku používám. Ale používám proteiny pouze veganské. Dají se z nich udělat různé dobroty. Vím, že pro někoho to může znít bláznivě, ale dělám z nich různé krémy, bowls nebo také zmrzliny.

 

 

 

MEDAILONEK

Zuzana Hajduková vystudovala kurz Poradce pro výživu a suplementaci. Pracuje jako instruktorka skupinových lekcí. V současnosti se specializuje na fitness, jumping, TRX systém a skupinové posilovací lekce na www.onlinefitness.cz. Má ráda lyžování, cyklistiku, fitness, saunování, turistiku v každém ročním období, běhy na dlouhé tratě, knihy, cestování a módu. Zdravý životní styl je její celoživotní cesta.