FAQs
Často kladené otázky
1. V čem je váš olivový olej jedinečný?
Olivový Lozano Červenka je mimo jiné výjimečný rodinným česko-španělským zázemím, ve kterém vzniká. Firma vznikla sňatkem dvou rodin a do výroby se postupně zapojila většina rodinných členů z obou stran. Navíc jde o extra panenský olivový olej nejvyšší kvality: nedochází k míšení odrůd oliv, ze kterých se lisuje, a proto má výraznou chuť. Vždy tak víte, z jakých oliv byl olej, který kupujete, vyrobený. Olej se navíc lisuje za studena ryze mechanickými procesy do jednoho dne od sklizení oliv. Najdete na něm rovněž důležité údaje o kyselosti i dalších vlastnostech.
2. Nabízíte i jiný olej, než olivový
Ne, firma Lozano Červenka vyrábí jen olivový olej. Díky specializovanému sortimentu se můžeme pečlivě věnovat dohledu nad výrobou oleje i péči o své olivovníky. Jsme malá rodinná firma a o svých produktech chceme mít perfektní přehled.
3. Jaké druhy olivového oleje nabízíte?
V současnosti nabízíme olivový olej z dvou odrůd: Picual (ostřejší) a Arbequina (jemnější). Od každé odrůdy máme navíc jeho filtrovanou a nefiltrovanou verzi, celkem u nás tedy dostanete čtyři různé olivové oleje.
4. Jaký je rozdíl mezi filtrovaným a nefiltrovaným olivovým olejem?
Rozdíl mezi filtrovaným a nefiltrovaným olivovým olejem spočívá v tom, že u nefiltrovaného oleje se neprovádí závěrečná filtrace přes jemné síto, které zachytává i ty nejmenší částečky oliv. V oleji tak zůstávají mikroskopické zbytky oliv, které lze pozorovat zejména tehdy, když olej mírně ztuhne. Díky tomu má výraznější chuť. Usazenina, která se může vytvořit, není vadou – naopak, svědčí o přirozeném zpracování oleje a nemusíte olej kvůli ní vyhazovat.
5. Je rozdíl v použití filtrovaného a nefiltrovaného oleje?
Výrazné rozdíly v použití obou olejů nejsou, nedoporučujeme však smažit na nefiltrovaném oleji smažit, jelikož se mohou drobné kousky oliv připálit. Nefiltrované oleje jsou díky své výrazné chuti, která při tepelné úpravě zaniká, doporučované především na studenou kuchyni.
7. Jaký je rozdíl mezi odrůdami oliv Picual a Arbequina?
Odrůda Picual, jak již název napovídá, je pikantní, výrazná a má jemný pepřový ocásek. Arbequina je alternativou pro ty, kteří mají raději jemné oleje: chutná mírně po zelených jablkách.
8. Jak se má olivový olej skladovat?
Nejlépe při pokojové teplotě. Pokud olej budete skladovat někde, kde je teplota nižší než přibližně 10 stupňů Celsia, ztuhne. Proto ho nedávejte do ledničky! Ztuhlý olej však neztrácí nic na své kvalitě a hned jak roztaje, můžete ho znovu vesele použít. Názory se liší na typ obalu, v němž by se měl olej uchovávat. Jedni říkají, že je důležité mít olej v čirém skle, aby šla vidět jeho barva. Jiní míní, že jedině v plechovkách či tmavém skle, jelikož světlo oleji škodí.
9. Proč používat olivový olej?
Olivový olej obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Pomáhá například snižovat hladinu cholesterolu v krvi, obsahuje řadu antioxidantů (vitaminy A, D, K) a minerály jako vápník či hořčík. V neposlední řadě se v něm vyskytují nenasycené mastné kyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit. Mnoho lidí olivový olej nejen požívá, ale také ho přidává do kosmetiky. Pomáhá totiž s růstem vlasů a nehtů a léči ekzémy či poranění kůže.