Tradiční andaluské gazpacho podle Carlose. Jak na něj?

LOZANO_gazpacho

Gazpacho je symbolem španělského léta. Osvěžující studená polévka, která voní rajčaty, paprikami a olivovým olejem, má v každé rodině trochu jinou podobu. Někdo ji servíruje ve skleničkách jako drink, jiný v misce jako hustou polévku. Záleží jen na vaší chuti a příležitosti.

Jak na gazpacho?

Ingredience (cca 4–6 porcí):

— 🍅 10–12 středně velkých zralých rajčat

— 🫑 2 dlouhé světle zelené papriky

🥒 půlka salátové okurky (podle chuti)

— 🧅 1 cibule (zjemní chuť)

— 🧄 5 stroužků česneku, oloupaných

— 🫒 100 ml extra panenského olivového oleje Lozano Červenka

— 🍇 25 ml vinného octa Lozano Červenka (podle chuti)

 🧂 sůl podle chuti

 🍞 chléb (volitelně, pokud chcete hustší konzistenci)

Postup:

1. Příprava surovin 🍅🫑🥒🧅🧄
Rajčata nakrájejte na menší kousky. Papriky zbavte semínek a nakrájejte. Okurku oškrábejte a nakrájejte. Cibuli oloupejte a nasekejte. Česnek oloupejte.

2. Mixování
Všechnu zeleninu dejte do velké nádoby nebo do mixéru. Přidejte vinný ocet, olivový olej a sůl. Pokud chcete polévku hustší, přidejte i kousky bílého chleba (ideálně den starého).

3. Dochucení
Gazpacho důkladně rozmixujte do hladka. Ochutnejte a případně přidejte více octa nebo česneku, pokud máte rádi výraznější a pikantnější chuť.

4. Prolití a chlazení
Rozmixovanou směs prolijte přes cedník, abyste odstranili slupky a větší kousky zeleniny. Gazpacho přelijte do skleněné nádoby a uchovejte v lednici alespoň několik hodin, ideálně přes noc. Ocet se krásně propojí a chuť bude jemnější.

IMG_6005
IMG_6057
IMG_6064

Servírování

Gazpacho můžete podávat:

🍅 V misce jako polévku s kouskem čerstvého chleba

🍅 Ve skleničce jako studený drink s kostkou ledu

🍅 Posypané čerstvými bylinkami nebo zakápnuté pár kapkami extra panenského olivového oleje

Tipy:

Pokud chcete gazpacho jemnější, použijte méně česneku a více rajčat. Pro pikantnější verzi přidejte extra stroužek česneku nebo trochu chilli. Množství octa si klidně upravte – první den může působit kysele, ale druhý den se chuť zjemní a získá svěží tón.

🫒 A olivový olej? Zkuste jemnější odrůdu Arbequina nebo výraznější Picual. Právě extra panenský olivový olej dostane do polévky chuť Andalusie.

carlos

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: