Bramborová tortilla je dalším oblíbeným tradičním receptem mnoha španělských rodin. Běžně se ale připravuje až z brambor zbylých z předchozího vaření.
Smažit můžete i na olivovém oleji.
Vyzkoušejte náš Picual, který hravě zvládne i vysoké teploty.
Ve dříve velmi chudé Andalusii byly brambory a olivový olej často jediné dostupné suroviny, které proto byly (a stále jsou) základem mnoha tradičních receptů. A hlavně – zbytky se nikdy neplýtvalo, proto se vše, co zbylo, využilo hned při dalším vaření.
Základ tortilly tvoří brambory a olivový olej. Brambory se přímo nesmaží, ale pomalu se propékají v pánvi s olejem. Měly by být měkké, ale ne křupavé.
Ingredience (na jednu větší tortillu):
— 🥔 3–4 velké brambory
— 🧅 1 cibule
— 🫒 extra panenský olivový olej (na smažení se lépe hodí Picual)
— 🥚 6–8 vajec
— 🧂 mořská sůl
Postup:
1. Brambory i cibuli nakrájejte na tenké plátky.
2. Na hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a brambory i cibuli pomalu propékejte klidně až 40 minut, dokud vše nezměkne. V průběhu promíchávejte a několikrát osolte.
3. V míse rozšlehejte vejce, přidejte změklé brambory s cibulí a promíchejte.
4. Olej z pánve nevylévejte, nechte ji rozehřátou a poté do ní nalijte směs vajec a brambor.
5. Tortillu smažte pár minut, poté ji pomocí talíře překlopte a osmažte i na druhé straně, aby byla dostatečně propečená i uvnitř.



Zajímavost z historie 🇪🇸
Propečeným bramborám na olivovém oleji, které tvoří základ tortilly de patatas, se říká také brambory chudých (Patatas a lo pobre).
V Andalusii jde o plnohodnotné jídlo, které se občas doplní o papriky, stroužky česneku nebo třeba smažená vejce.
Základem je ale, jako u většiny andaluských receptů, kvalitní extra panenský olivový olej. Právě ten dodá bramborám – společně se špetkou soli a trpělivosti při jejich propékání – tu správnou křehkost a výraznou chuť.

Nedochází vám olej? Prozkoumejte naši olejovou nabídku.