Tortilla de patatas: Klasická španělská bramborová omeleta

LOZANO_tortilla-uvodni

Bramborová tortilla je dalším oblíbeným tradičním receptem mnoha španělských rodin. Běžně se ale připravuje až z brambor zbylých z předchozího vaření.

Smažit můžete i na olivovém oleji.
Vyzkoušejte náš Picual, který hravě zvládne i vysoké teploty.

Ve dříve velmi chudé Andalusii byly brambory a olivový olej často jediné dostupné suroviny, které proto byly (a stále jsou) základem mnoha tradičních receptů. A hlavně – zbytky se nikdy neplýtvalo, proto se vše, co zbylo, využilo hned při dalším vaření.

Základ tortilly tvoří brambory a olivový olej. Brambory se přímo nesmaží, ale pomalu se propékají v pánvi s olejem. Měly by být měkké, ale ne křupavé.

Ingredience (na jednu větší tortillu):

— 🥔 3–4 velké brambory

— 🧅 1 cibule

— 🫒 extra panenský olivový olej (na smažení se lépe hodí Picual)

— 🥚 6–8 vajec

— 🧂 mořská sůl

Postup:

1. Brambory i cibuli nakrájejte na tenké plátky.

2. Na hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a brambory i cibuli pomalu propékejte klidně až 40 minut, dokud vše nezměkne. V průběhu promíchávejte a několikrát osolte.

3. V míse rozšlehejte vejce, přidejte změklé brambory s cibulí a promíchejte.

4. Olej z pánve nevylévejte, nechte ji rozehřátou a poté do ní nalijte směs vajec a brambor.

5. Tortillu smažte pár minut, poté ji pomocí talíře překlopte a osmažte i na druhé straně, aby byla dostatečně propečená i uvnitř.

IMG_8383-2
IMG_8624-2
IMG_8640-2

Zajímavost z historie 🇪🇸

Propečeným bramborám na olivovém oleji, které tvoří základ tortilly de patatas, se říká také brambory chudých (Patatas a lo pobre).

V Andalusii jde o plnohodnotné jídlo, které se občas doplní o papriky, stroužky česneku nebo třeba smažená vejce.

Základem je ale, jako u většiny andaluských receptů, kvalitní extra panenský olivový olej. Právě ten dodá bramborám – společně se špetkou soli a trpělivosti při jejich propékání – tu správnou křehkost a výraznou chuť.

IMG_8427

Nedochází vám olej? Prozkoumejte naši olejovou nabídku.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Povinná pole

Nevyplňujte toto pole: