
Máte ze zahrádky, od rodiny a kolegů z práce kila podzimních jablek a ořechů? Vyzkoušejte tento rychlý sladký recept na pečená jablka. Eva ho ještě doplnila kapkou arrope, aby vyvážila kyselost jablíček a dodala receptu trochu španělského šmrncu.
Co je arrope?
Vinná redukce získaná pečlivým vyvařováním těch nejkvalitnějších hroznů. Vyzkoušejte tuto andaluskou specialitu.
Na dezert můžete určitě použít i hrušky. Doplnit pak můžete dle chuti čímkoli, co zrovna najdete doma nebo na zahrádce. Ořechy dodají pokrmu na křupavosti a rozinky trochu zjemní kyselost jablek. Jablka můžete v troubě zasypat trochou cukru, aby zkaramelizovala a byla ještě o něco sladší.
Ingredience:
— 🍎 několik menších jablek
— 🥜 ořechy (vlašské, mandle, lískové...)
— 🍇 rozinky (dle chuti)
— 🧂 lžíce cukru (volitelně)
— 🍷 arrope
Postup:
1. Jablka omyjte, zbavte stopky, případně i celých jádřinců. Vyskládejte je na pečící papír.
2. Posypejte je rozinkami, ořechy, případně i trochou cukru (pokud jsou jablka hodně kyselá). Přidat můžete i trochu skořice.
3. Pečte v troubě asi 15–20 min na 180°C.
4. Po vyndání z trouby vyskládejte jablka na servírovací talíř. Zakápněte arrope a podávejte.



Co je arrope? 🍇
Arrope je vinná redukce získaná pečlivým vyvařováním těch nejkvalitnějších hroznů.
Má konzistenci syrupu a využívá se k ochucení široké škály slaných i sladkých pokrmů.
Skvěle se hodí třeba k sýrům nebo k pečenému ovoci a zelenině – vyzkoušet můžete třeba náš recept na smažené lilky s arrope.

