Ruský bramborový salát po španělsku

LOZANO_br-salat

Bramborový salát je základem každé štědrovečerní večeře a možná vás překvapí, že se běžně na Vánoce podává i ve Španělsku. Jejich oblíbená varianta, tzv. ruský salát neboli Ensaladilla Rusa, se od toho našeho tradičně českého až tolik neliší. Někdy se můžete setkat také s názvem Salát Olivier – podle francouzského kuchaře, který tento pokrm poprvé připravil v jedné moskevské restauraci. Základ je stejný, Španělé do něj ale rádi navíc dávají rybu, a to většinou tuňáka nebo makrelu, a nikdy v něm nechybí olivy.

Nakládané ryby? Nejlepší jsou ty v olivovém oleji.
Zachovávají si čerstvost a výraznou chuť. Vyzkoušejte ty naše.

Ingredience:

— 🥔 1–1,5 kg vařených brambor (Carlos je vaří navíc se snítkami rozmarýnu)

— 🥕 250 g vařené zeleniny nakrájené na kostičky: mrkev, hrášek, bílá cibule

— 🥒 100 g okurčiček cornichon

— (volitelně) 100 g kapary poupátek

— 🐟 200 g nakládané ryby v oliváči (tuňák nebo makrela)

— 🫒 100 g zelených oliv bez pecky

— 🥚 6–10 natvrdo uvařených vajec

— 🧂 sůl a pepř

— 300 ml majonézy (ideálně domácí)

                  — extra panenský olivový olej

                  — syrová vejce

                  — sůl

Postup:

1. Brambory a zeleninovou směs uvařte doměkka, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky.

2. V míse poté smíchejte brambory, zeleninu, rybu, na kostičky nakrájené okurčičky, olivy a vařená vejce.

3. Připravte si domácí majonézu: olivový olej, syrová vejce a sůl vyšlehejte ručním mixérem do hladka.

4. Salát promíchejte s majonézou a podávejte dobře vychlazený.

IMG_8472
IMG_8405
IMG_8448

Rodina od rodiny

Stejně jako u nás, I ve Španělsku připravuje každá rodina tento salát trochu jinak. Někdo přidává navíc poupátka kapary nebo třeba česnek.

Carlos svůj salát navíc zdobí pečenými paprikami a nakládaným chřestem.

🐟 V salátu nikdy nechybí také ryba – většinou tuňák nebo makrela. Carlos do salátu dává klidně obě najednou.

IMG_8685

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: