
Bramborový salát je základem každé štědrovečerní večeře a možná vás překvapí, že se běžně na Vánoce podává i ve Španělsku. Jejich oblíbená varianta, tzv. ruský salát neboli Ensaladilla Rusa, se od toho našeho tradičně českého až tolik neliší. Někdy se můžete setkat také s názvem Salát Olivier – podle francouzského kuchaře, který tento pokrm poprvé připravil v jedné moskevské restauraci. Základ je stejný, Španělé do něj ale rádi navíc dávají rybu, a to většinou tuňáka nebo makrelu, a nikdy v něm nechybí olivy.
Nakládané ryby? Nejlepší jsou ty v olivovém oleji.
Zachovávají si čerstvost a výraznou chuť. Vyzkoušejte ty naše.
Ingredience:
— 🥔 1–1,5 kg vařených brambor (Carlos je vaří navíc se snítkami rozmarýnu)
— 🥕 250 g vařené zeleniny nakrájené na kostičky: mrkev, hrášek, bílá cibule
— 🥒 100 g okurčiček cornichon
— (volitelně) 100 g kapary poupátek
— 🐟 200 g nakládané ryby v oliváči (tuňák nebo makrela)
— 🫒 100 g zelených oliv bez pecky
— 🥚 6–10 natvrdo uvařených vajec
— 🧂 sůl a pepř
— 300 ml majonézy (ideálně domácí)
— syrová vejce
— sůl
Postup:
1. Brambory a zeleninovou směs uvařte doměkka, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky.
2. V míse poté smíchejte brambory, zeleninu, rybu, na kostičky nakrájené okurčičky, olivy a vařená vejce.
3. Připravte si domácí majonézu: olivový olej, syrová vejce a sůl vyšlehejte ručním mixérem do hladka.
4. Salát promíchejte s majonézou a podávejte dobře vychlazený.



Rodina od rodiny
Stejně jako u nás, I ve Španělsku připravuje každá rodina tento salát trochu jinak. Někdo přidává navíc poupátka kapary nebo třeba česnek.
Carlos svůj salát navíc zdobí pečenými paprikami a nakládaným chřestem.
🐟 V salátu nikdy nechybí také ryba – většinou tuňák nebo makrela. Carlos do salátu dává klidně obě najednou.

